Nie wyrzucam resztek rosołu! Ten trik na ekspresową zupę musisz poznać
Pożywna, aromatyczna zupa to doskonały pomysł na szybki obiad oraz kolację. Jeżeli wykorzystasz do jej przygotowania resztki rosołu oraz mięso, na którym gotowany był wywar, to pyszną zupę zrobisz ekspresowo i bez żadnego wysiłku.
Jak zrobić zupę z kurczaka i ciecierzycy?
Zupa z kurczaka i ciecierzycy to jedna z potraw, które często pojawiają się na moim stole, gdy w lodówce zalega rosół z poprzedniego dnia. Wówczas przygotowanie sycącej potrawy wymaga jedynie pokrojenia składników, podsmażenia cebuli z czosnkiem i kilkunastu minut gotowania, żeby smaki się przegryzły.
Wskazówka: zamiast rosołu możesz użyć do zrobienia tej zupy gotowego wywaru warzywnego lub mięsnego, a także ugotowanego z dodatkiem ulubionych ziół i przypraw mięsa drobiowego m.in. piersi, polędwiczek lub udek kurczaka. Mięso drobiowe możesz też ugotować na parze i wtedy dodać do wywaru.
Przepis: Zupa z kurczakiem i ciecierzycą
Pyszna i prosta w przygotowaniu zupa na bazie rosołu lub wywaru warzywnego.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 358 w każdej porcji
Składniki
- 2 litry rosołu
- 400 g kurczaka z rosołu
- 240 g ciecierzycy z puszki
- 3 średnie marchewki z rosołu
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka klarowanego masła
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówRosół (opcjonalnie wywar warzywny) podgrzej. Kurczaka oraz marchewkę pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obierz i podsmaż na klarowanym maśle. Ciecierzycę odsącz na sitku z zalewy.
- GotowanieDo garnka z gorącym rosołem dodaj podsmażoną z czosnkiem cebulę, kurczaka, marchewkę oraz ciecierzycę. Gotuj zupę około 15 minut, a następnie dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Zupę z kurczaka i ciecierzycy podaję udekorowaną natką pietruszki.
Opcjonalne dodatki do zupy z kurczaka i ciecierzycy
Do pożywnej, lekkiej zupy możesz również dodać inne warzywa z rosołu np. pokrojony lub starty na tarce o dużych oczkach korzeń pietruszki i selera. Idealnym dodatkiem do potrawy jest także por (podsmażony razem z cebulą i czosnkiem lub surowy), pokrojone w małą kostkę ziemniaki, kalafior, brokuł, brukselka i fasolka szparagowa (możesz użyć świeżych lub mrożonych warzyw). Odrobinę słodyczy nada zupie czerwona, żółta i zielona papryka, a także kukurydza.
Żeby zmienić smak potrawy, warto sięgnąć po zioła i przyprawy. Do zupy z kurczaka i soczewicy możesz dodać zarówno łagodne, jak i pikantne przyprawy np. słodką, ostrą i wędzoną paprykę, płatki chili, pieprz ziołowy, majeranek, oregano, tymianek, rozmaryn, bazylię, cząber, natkę kolendry oraz przyprawy korzenne np. kardamon. Jeżeli lubisz orientalne smaki, to idealnym dodatkiem będzie mieszanka przypraw curry, przyprawa do potraw kuchni chińskiej lub garam masala.